Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
tsavorit
Zöld
Jelenleg nincs olyan rendelhető ékszerünk, amelyben tsavorit található.
A ragyogó zöld tsavorit egy hosszú földtani történelemmel rendelkező, fiatal drágakő.

1967-ben, egy brit geológus, Campbell R. Bridges, drágakövek után kutatott az északkeleti tanzániai hegyekben. Hirtelen egy furcsa, burgonya-szerű kőcsomóba botlott. Olyan volt, akár egy tündérmese: ezekben a különös tárgyakban csodálatos zöld szemcséket és kristályszilánkokat talált.

A drágakő-vizsgálati kimutatta, hogy amit felfedezett, zöld grosszulár, a gránátok színes csoportjához tartozó ásvány, amit addig csak ritka alkalmakkor találtak.

Különlegesen szép színnel és jó átlátszósággal rendelkezett. A New York-i Tiffany & Co. vállalat is hamarosan érdeklődést mutatott az újonnan felfedezett zöld kő iránt.

De miért hívják ezt a drágakövet tsavoritnak, amikor ez egy zöld grosszulár, és a gránátok családjából származik? A drágakövek nevezéktana bizonyos szabályokat követ. A modern ásványtani módszereknek megfelelően, a drágaköveknek olyan nevet adnak, ami „ite"-re végződik. A Tsavo Nemzeti Park tiszteletére, a Tiffany & Co. előző elnöke, Henry Platt, aki a kezdetektől követte a drágakő kifejtését, a 'tsavorite' nevet javasolta.

Vajon mi teszi ilyen közkedveltté ezt a drágakövet? Először is ott van az élénk, fénylő zöld színe. A tsavorite színskálája a könnyű tavaszi zöldtől az intenzív kékes zöldig és egy mély erdei zöldig terjed ki. Ezen kívül nagyszerű ragyogásának is köszönheti értékét. Mint minden gránát, a tsavorit is különösen magas törésmutatóval rendelkezik. Nem ok nélkül szerepelt a régi legendákban, hogy egy gránátot nehéz elrejteni. Csillogó fénye még a ruha alatt is látható.

Másik nagy pozitívuma robosztussága: keménysége hasonló a smaragdéhoz, azonban sokkal kevésbé érzékeny.
 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36