Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
Vásárlási kalauz férfiaknakLeánykérés

Ha egy nõt igazán boldoggá akarsz tenni, és azt szeretnéd, hogy soha ne felejtse el a lánykérés napját, még a nagy pillanat elõtt gondoskodj egy eljegyzési gyûrûrõl. Hagyományosan ez egy solitaire (szoliter), azaz egy köves gyûrû, ami lehet gyémánt, vagy egyéb más drágakõ is. Leánykéréskor ezt a gyûrût a férfi a nõ bal gyûrûsujjára húzza fel, házasságkötéskor pedig majd átvándorol a jobb kéz gyûrûsujjára, a jegygyûrû mellé. (innen jön majd a kísérõgyûrû elnevezése)
Az eljegyzési gyûrûnek és a jegygyûrûnek nem feltétlenül kell ugyanolyan stílusúnak lennie, de a legtöbb nõ szereti, ha ugyanolyan fémbõl készülnek.
És hogy az eljegyzési gyûrût miért éppen a kéz negyedik ujján viseljük, a gyûrûsujjon? A régi görögök és egyiptomiak úgy hitték, hogy a bal kéz gyûrûsujjából egyenesen a szívig és az ott lakó szerelemig vezet egy véna, a vena amoris. A hiedelem szokássá rögzült az idõk során és ez az oka, hogy Olaszországban a házasok is a bal kézen hordják gyûrûjüket.

Bízd a döntést szakemberre!

Ha már van elképzelésed az ékszerrõl, segítünk abban, hogy jól átgondolt és a mindennapi életben is praktikusan viselhetõ tárggyá váljon.

A foglalat


Karmos
A foglalat, ami hagyja, hogy a kõ legyen a hõs. Minden oldalról látható, maximális csillogással.
Minél több karom tartja a követ, annál biztonságosabb.

Csatorna
A kövek két párhuzamos fémsín között ülnek.  Akkor tökéletes, ha egy szintben és síkban állnak a kövek.

 

Tokos
Idõtlen. Klasszikus foglalat, ami a figyelmet a kõre irányítja, körbevéve az értékes fémmel.

 

Pavé
Modern, de kifinomult . Apró fémgyöngyök tartanak minden egyes követ a saját foglalatában.

 

Nyitott
Látványos foglalat. A kõ nagy része látszik, csak a két szélén van rögzítve.
Megfelelõ anyagvastagság szükséges hozzá. Egy kis hidat szoktak a kõ alatt hagyni, hogy véletlenül se nyíljon szét a gyûrûsín.

 

Angol
Süllyesztett foglalat, karmok nélkül. A kõ teteje egy szintben van a felszínnel.

 

A gyémántA gyémánt csillogását a platina természetes fehér fénye egészíti ki legjobban, és szilárdságával kellõ mértékben védi is a követ, ezért értékesebb kõ esetében mindenképp platina foglalatot ajánlunk. A világ leghíresebb gyémántjai - mint a dél-Afrika Csillaga, és a Hope-gyémánt - platina foglalatban vannak rögzítve. A platina nem tartalmaz sárga színárnyalatot vagy ötvözetet, amivel befolyásolná a gyémánt színét.

A gyémántot az úgynevezett "4 C" alapján minõsítik.

Az elsõ "c" a colour, azaz a kõ színe,
A második "c" a clarity, a kõ tisztasági foka,
A harmadik "c" a cut, azaz a kõ csiszolása, polírozása és annak a minõsége,
A negyedik "c" a carat, azaz a kõ súlya.

 

A kerekre csiszolt, úgynevezett briliáns csiszolási forma nyújtja a maximális csillogást és szikrázást, ezért ez a legoptimálisabb csiszolás, de léteznek még más, fantázia csiszolások, amik ugyancsak szép esztétikai élményt nyújtanak, és egyben különlegessé is varázsolhatják az ékszert.

Fémek

A legtöbb eljegyzési gyûrû platinából, aranyból vagy fehéraranyból készül.

Gyûrûméret


Ha a hõn szeretett nõt meg akarod lepni egy eljegyzési gyûrûvel, azt szeretnéd, ha a pillanat tökéletes lenne. Hogy biztos lehess benne, hogy a méret tökéletesen passzol majd abban a tökéletes pillanatban, adunk néhány ötletet arra, hogy tudd meg a gyûrûméretét anélkül, hogy beavatnád õt a titkodba.
Ha kedvesednek van egy gyûrûje, amit a gyûrûsujján hord, találj megfelelõ alkalmat rá, amikor éppen nem viseli, és vidd el feltûnés nélkül egy ékszerüzletbe, hogy lemérjék a méretet. Ha nem túl egyértelmû, akkor ajánld fel, hogy elviszed az ékszereit tisztításra. Esetleg próbáld fel valamelyik ujjadra, és jelöld be rajta egy tollal, hogy meddig tudod felhúzni, aztán keress fel egy ötvöst, aki leméri.
Ha sosem veszi le hosszabb idõre a gyûrûjét, akkor megpróbálhatsz valami féle lenyomatot készíteni belõle. Például vegyél egy tollat és egy ceruzát, és rajzold körbe a gyûrû belsejét.
Ha pedig egyáltalán nem hord gyûrût, vagy sosem veszi le, megkérdezheted valamelyik barátját/barátnõjét, vagy rokonait, hátha valaki ismeri a gyûrûméretét, vagy tud benne segíteni.
Az elkészült karikagyûrû méretébõl adódó esetleges kényelmetlenségekre csak az általunk elvégzett szakszerû méretvétel esetén tudunk garanciát vállalni!


Az ékszer ápolása

  • Tárold az ékszereidet egymástól elkülönítve, hogy véletlenül se karcolják meg egymást.
  • Tisztítsd meg ékszeredet idõnként. A különféle házi praktikáktól eltekintve az ékszerüzletekben általában kapható ékszertisztítóval ajánlott. A tisztítókendõ impregnált és fényesíti, illetve eltávolítja az oxidokat a fém felületérõl. Létezik még egy oldat is, ami a tördelt felületû, filigrán ékszerekhez ajánlott és az elérhetetlen helyeken is fényesíti a tárgyat.
  • Idõnként bízd a tisztítását szakemberre. Ha drágakõ is van benne, ez félévente ajánlott.
  • Ha látható karcok keletkeznek az ékszeren, vidd el az ékszerészhez. Minden nemesfém megkarcolódhat, ez alól a platina sem lehet kivétel.
  • Ne viseld magadon az ékszert takarítás, kertészkedés és egyéb nehéz- vagy kézimunka során.
  • Ne nyúlj szõkítõ- vagy durva vegyi anyagokhoz, amikor rajtad van az ékszer. A gyógyfürdõk is megszínezhetik az ékszereket, fõleg az ezüst, illetve a kisebb karátszámú arany ötvözetekre jellemzõ ez.

 

 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36