Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
Platina, a "fémek királya"A platina évszázadokon keresztül státuszszimbólumnak számított. Ennek az értékes nemesfémnek a felhasználásáról az egyik első feljegyzés i.e. 700 körülre tehető, amikor a felséges Shepenupet papnőt (Théba királyának lányát) arany és platina hireoglifákkal díszített szarkofágba temették.

Az inkák, akik rendszeresen felhasználták a szertartási ékszerek készítéséhez, szintén nagy becsben tartották. Mégis, amikor a spanyol hódítók a 16. században felfedezték, platinának nevezték el, ami "ezüstöcské"-t jelent, és nem tulajdonítottak neki nagy értéket. Az arany lázban égő hódítók a szürkésfehér fémet a folyóba dobták "érni".

 

A platina tulajdonságai

A platina nagyon kemény, mégis alakítható fém. Olvadáspontja 1769°C, fajsúlya közel kétszer olyan nehéz, mint az aranyé. Fenséges fénye van - egy jó szakértelemmel rendelkező ékszerész elő tudja csalogatni azt a tükörfényes felületet, ami a benne foglalt gyémánt vagy más drágakő legjobb tulajdonságait hozza ki. A felcsiszolt platina semleges színe nem befolyásolja a drágakövek színét
A platina sűrűbb, erősebb, sokkal keményebb és ellenállóbb mint az arany, és ha a kövek megfelelően bele vannak foglalva, kiváló keménysége teljesen valószínűtlenné teszi, hogy a kő valaha is kiessen belőle.

Mivel a platina nem lép reakcióba a levegővel, vízzel vagy más külső elemmel, nem rozsdásodik, korrodálódik vagy veszti el a fényét, mint sok más nemesfém, és sokkal ritkábban vált ki allergiás bőrreakciót az arra érzékenyeknél.
Ez a tulajdonság is hozzájárul a platina keménységéhez. A platinaékszereket több évtizeden keresztül lehet viselni, illetve generációról generációra adni úgy, hogy alig észrevehető változás látszódjon az ékszeren.

Fenséges tisztaság

Amikor az ékszerészek kifejlesztették a platina megmunkálásához szükséges szakértelmet és technológiát, a fémnek megnőtt a népszerűsége, egészen az 1780-as évekig, amikor is XVI. Lajos kijelentette, hogy a platina az egyetlen királyokhoz illő fém, azáltal a "fémek királya" nevet adta neki.


Ahogy az aranynál, a platinánál is legtöbbször a súlya határozza meg az árat. Általában a platinaékszer tisztasága 90-95% között van, míg a 18 karátos arany is mindössze 75% tisztaságú színaranyat tartalmaz. Tehát tisztasága teszi a platinaékszert nehezebbé, mint az aranyból vagy ezüstből készült ékszereket.

A speciális technikáknak, felszerelésnek és szakértelemnek köszönhetően, amik az ékszer kidolgozásához szükségesek, hosszabb ideig tart egy platinaékszer elkészítése, mint más nemesfémekből való előállítása.

A platina sokkal ritkább is az aranynál - tíz tonna érc szükséges 28 gramm tiszta platina előállításához.
Mindezen tulajdonságai teszik a platinát az ékszerkészítésben használt egyik legdrágább fémmé, és segítik a "fémek királya" jelző megőrzésében.

 

 

 

 

 

 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36