Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
Színes gyémántok - a természet ritka kincseiA színes gyémántok a természet igazi ritka szépségei. Minden 10.000 karát gyémántból, amit megcsiszolnak, alig egy karátnyi színes gyémánt kerül csak  ki.
Egy, az ausztráliai Argyle bányából kibányászott lilás-rózsaszín gyémánt tehát, a szó szoros értelmében véve "egy a millióból" eset. Többek között ez az oka annak, hogy az elmúlt 30 évben az áruk egyszer sem csökkent a piaci ár alá.

Valójában a legjobb minőségű színes gyémántok ára átlagosan 10-15%-al nőtt évente, ami azt jelenti, hogy némely kő ára minden 5. évben a piaci ár duplájára nőtt. Az emelkedés igazság szerint nem követett egyenes vonalat: voltak megszakítások, amikor az árak stagnáltak vagy alig emelkedtek a gazdasági megszorítások idején. De ezektől a rövid szünetektől eltekintve a színes gyémántok ára csakis egy irányba haladt - felfelé.

A értékpapírok, ingatlanok és egyéb vagyontárgyak bizonytalan és hullámzó értékeivel szemben a színes gyémántok birtoklásának árfolyamcsökkenési kockázata minimális, és csak egy igen rövid ideig állt fenn.

A kifinomult gyűjtők számára, akik megtapasztalják a varázst, ami a gyönyörű műalkotások - ebben az esetben a természet műalkotásai - biztoklásából ered, létezik egy további jutalom is. Egy színes gyémánt birtoklása a presztízs jelévé vált, csak úgy mint a kifinomult ízlés.

Egy színes gyémánt már nem csak a gyűjtők és műértők, hanem a viszonylag kevesebb vagyonnal rendelkezők számára is elérhető. Dollármilliókat érő több karátos rózsaszín, kék vagy zöld gyémántok cserélhetnek gazdát a felsőbb tízezer aukciós házainak bársonyfüggönye mögött, de az elmúlt évtizedben egy eltérő, és sokkal szélesebb piac bukkant fel e szentélyeken kívül, ahol színes gyémántok sora kel el rendszeresen mindenféle méretben és színben.

 

 

Az elmúlt évtizedben a színes gyémánt tulajdonosainak és csodálóinak egy új generációja jelent meg, mindannyian azon vágytól vezérelve, hogy olyan érték legyen a birtokukban, amihez hasonló a világon nincs. Támogatóik olyan emberek, akik meganulták, hogy minden színes gyémánt, mérettől és árnyalattól függetlenül egyedi. Ma a színes gyémántok piaca messze túlmegy a főbb aukciósházak határain, ahol az elmúlt időben csak az igazán jó minőségű intenzív rózsaszín, kék és zöld gyémántok számítottak figyelemre méltónak.

A színes gyémántok a természet legritkább művei közé sorolhatóak, és ritkaságuk meghatározza kereskedelmi értéküket. Ahogy az emberek egyre kiműveltebbnek számítanak a színes gyémántok terén, és ahogy az elismertség mértéke egyre bővül, úgy a piac szélessége is.

A színes gyémántok egyre közkedveltebbnek számítanak, és ez csak növeli pesztízsüket. Folyamatosan emelkedő értékük egyre inkább kívánatossá teszik őket.

A piros, zöld, lila és narancs színű gyémántok általában a legritkábbak, amiket a kék és rózsaszín követ a sorban.

Híres gyémántok

 Allnatt - 101.29 karátos párna csiszolású, a GIA (Gemological Institute of America) által élénk sárgának minősített, VS2-es tisztaságú  sárga gyémánt.
A színét a benne lévő nitrogén atomok okozzák, amik a kristály néhány szénatomjának helyébe épülnek be.
A drágakő korábbi brit tulajdonosa, Alfred Ernest Allnat őrnagy után kapta nevét.

 

 

 Dresden Green - A Dresden gyémánt színe a meghatározás szerint almazöld, és 40.70 karátot nyom. 1741-ben vásárolta II. Frederick Augustus, Saxony (Lengyelország) királya, és valószínűleg Indiából származik. A drágakő 29.75 × 19.88 × 10.29 mm.-es méretekkel, és természetes zöld alapszínnel rendelkezik, ami kivételesen ritka, és IF (Internally Flawless), azaz hibátlan minőségű.

 

 

Hope Diamond - 45.52 ct. mély szürkéskék színű kő. A legenda szerint, a korábban Tavernier kékként ismert gyémánt, az indiai Coleroon folyón lévő templomi bálvány szeméből származik. Ha ez igaz, gyanítható, hogy a szemnek van egy párja is, azonban erről sosem került még semmi napvilágra. Rengeteg legenda létezik azonban arról, hogy a Hope gyémánt tulajdonosát balszerencse sújtja. A világ legnagyobb gyémántja egyszer XIV. Lajos tulajdonában állt, aki egy 67 1/8 ct.-os (13,4 g.) kővé alakíttatta, mint "a korona kék gyémántja", és a király arany koronájába foglalták, amit a ceremóniák alkalmával viselt. A gyémántot ellopták 1792-ben a francia forradalom idején, de 1830-ban ismét nyomára bukkantak, és Henry Philip Hope Londonból megvásárolta 90.000 dollárért. A gyémánt tulajdonosáról kapta nevét.

 

 

 Millennium Star - 'D' színű (azaz színtelen), kívül-belül zárványmentes csepp csiszolású, 203.04 ct. gyémánt, tökéletes arányokra csiszolva. A Centenary gyémánt után ez a világon a második legnagyobb csiszolt 'D' színű, zárványmentes gyémánt. Az alluviális lerakódások között találtak rá a zairei Mbuji-Mayi körzetben az 1990-es években. Csiszolatlan állapotban 777 ct. volt, és a De Beers vásárolta fel. A követ Nir Lavnat és a híres Steinmetz Diamond Group csiszolói dolgozták ki. A szakértői csoportnak körülbelül 3 évébe telt, hogy ezt a szikrázó drágakövet tökéletes csepp formájúra csiszolja.

 

 Moussaieff Red - Ez az 5.51 ct.-os háromszög csiszolású gyémánt, korábban "Red Shield" -ként volt ismert. Úgy tartják, hogy ezt a csodálatos gyémántot egy brazil farmer fedezte fel az 1990-es évek közepe táján. A nyers gyémánt akkor körülbelül 13.90 ct. súlyú volt. Később a William Goldberg Diamond Corporation megvásárolta és megmunkálta a követ, és a Red Shield nevet adta neki. Jelenleg a Moussaieff Jewelers Ltd. birtokában van a gyémánt, így a neve Moussaieff Red Diamond lett.

 

 

Ocean Dream - Ezt a pompás 5.51 ct.-os gyémántot Közép-Afrikában találták. A színe annyira rendkívüli, hogy sok drágakő-szakértő azt gondolta, hogy mesterségesen színezett. Egészen addig még sosem találtak ilyen színű és alakú gyémántot. Az Amerikai Drágakő Intézet magyarázata szerint az Ocean Dream gyémánt különleges színét a kő atomszerkezetében lévő repedések okozzák.

 

 

 

Pumpkin Diamond - A Pumpkin gyémánt lélegzetelállító halvány, de mégis intenzív természetes narancs színe az összes létező narancs színű gyémánt közül kimagaslóvá teszi. A GIA (Gemological Institute of America) értékelése szerint a Pumpkin gyémánt a világ legnagyobb élénk narancs színű gyémántja. A gyémántot Dél-Afrikában találták 1997-ben. A csiszolást és polírozást William Goldberg végezte rajta. William Goldberg elvitte a követ a Sotheby's aukciójára, Ronald Winston a "Harry Winston ház"-ból megvásárolta a még mindig név nélküli gyémántot 1,3 millió dollárért.
A gyémánt neve Pumpkin (tök) gyémánt lett, mert Winston a narancs színű gyémántot Halloween előtti napon vásárolta meg.

 

Steinmetz Pink Diamond - Az 59.60 ct. Steinmetz rózsaszín gyémánt egyike a világ legritkább gyémántjainak. Rózsaszín gyémántból ez az egyik legnagyobb gyémánt, és a Smithsonian Museum-ban állították ki a "Splendor of Diamonds" kollekciójában. 20 hosszú hónap alatt csiszolta meg a Steinmetz Group ezt a gyönyörű gyémántot. A híres Steinmetz rózsaszín gyémántot 2003. május 29-én mutatták be a közönség előtt. Jelenleg a Steinmetz Group tulajdonában van a ritka gyémánt. Más csodálatos gyémánttal egyetemben, mint amilyen a De Beers féle Millenium Star, vagy a Heart of Eternity, ezt is kiállították a Smithonian Museum-ban.

 

 

 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36