Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
FémekPlatina

 

A platina letisztult, flexibilis, ritka és örök - ismerd meg azokat az értékeket, amik a fémek királyát olyan különlegessé teszik.

Letisztult
A platina letisztultsága ragyogó fémes csillogással párosul, ami kiválóan tükrözi vissza a gyémántok ragyogását. Mivel a platina ékszer általában 95%-ban színanyag (a 18 Karátos arany csak 75%-ban színarany), nem halványul el, nem veszít fényébõl, egy életen át megõrzi azokat. A platina tisztasága miatt hypoallergén hatású, ezért ideális érzékeny bõrûek számára.

Ritka
Nagyon kevés platina létezik Földünkön, és csak kevés helyen található meg a világban. Ez a csodálatos fém harmincszor ritkább, mint az arany. Valójában úgy becsülik, hogy ha a világ összes platináját egyetlen olimpiai úszómedencébe öntenék, alig lenne rá elég, hogy a bokánkat elfedje. Az arany több mint három medencét megtöltene. A platinát ritkasága elõkelõvé és egyedivé varázsolja.

Örök
A platina ékszer tökéletes választás az egy életen át tartó mindennapos viseletre. Sûrûsége és súlya tartósabbá teszi a többi ékszerfémnél. Nem kopik el, és a belefoglalt értékes köveket szilárdan és biztonságban tartja. Mint minden értékes fém, a platina is karcolódik. Jóllehet, a karcolás egy platina tárgyon inkább a fém eltolódását jelenti, a tömegébõl nem veszít semmit. Tehát, még ha a mindennapos viselése a felszínen nyomot is hagy, mégis az marad, ami volt - az örökké való dolgok szimbóluma.

Flexibilis
Tartóssága és sûrûsége mellett, a platina másik nagy figyelemreméltó tulajdonsága a rugalmasság. A platina olyan rugalmas, hogy mindössze egy grammjából majdnem 2 kilométer hosszú huzalt lehet készíteni. A platina más területeken is igen keresett - az iparban, és az egészségügyben is használják - nincs rá hatással a vér oxidáló hatása, kitûnõ a vezetõképessége, és összeférhetõ az élõ szövettel. E tulajdonságai teszik lehetõvé, hogy pacemaker-ként használják fel. Jelenleg több mint 50.000 ember él ma pacemaker-rel, számukra a platina életmentõ fémet jelent.Arany


Az arany õsidõk óta az emberiség legnagyobb becsben tartott anyaga volt.
Az ókori egyiptomiak a Nappal azonosították, az élet bölcsõjének tekintették, és használata kizárólag a fáraókat illette meg. Az etruszkok aprólékos kézi munkával kidolgozott tárgyakat készítettek belõle, finom granulációt és aranyhuzalt felhasználva, amely technikát a mai napig ûzik. A kínaiak úgy tekintették, mint a Nap „yang” része (az ezüst képviselte a Hold „yin” részét). Mindmáig, a kínai és indiai menyasszonyok nem kevesebb, mint 24 Karátos ékszert viselnek az esküvõjük napján, ezzel biztosítva az örök életre szóló szerencsét és boldogságot. Mindeközben, az inkák az aranyat a „Nap izzadságának” tartották. Bizonyos kultúrákban az aranyat meg is eszik, hogy meggyógyítsanak vele olyan betegségeket, mint a köszvény, a fekély és a tuberkulózis.
Az arany értékének tartósságát az is jelzi, hogy több mint 5000 éven át használták valutaként.

De az aranyszínû fém talán legcsábítóbb felhasználása mindig is az ékszer volt. Valójában a világ aranykitermelésének 3/4-ét minden évben ékszerkészítésre használják fel. A fémet tartóssága a véget nem érõ szerelem szimbólumává tette, és a tárgyak generációról generációra öröklõdtek.

 Számos tényezõ támasztja alá az arany örökkévaló, egyetemes vonzerejét:

  • Az arany rendkívül ritka.. – Úgy becsülik, hogy a világban kibányászott összes arany beférne a párizsi Eiffel-torony alá. Számos tonna érc szükséges egyetlen uncia arany elõállításához.
  • ..gyönyörû – Az ékszerkészítõk a történelem folyamán az aranyat meleg arany színe miatt minden más fémnél jobban kedvelték. Jól ötvözhetõ más fémekkel, ami az aranymûveseknek lehetõséget nyújtott arra, hogy az arany szivárvány árnyalatait létrehozzák. Például ha az aranyat rézzel ötvözzük, vörös aranyat kapunk, ha ezüsttel, zöld aranyat, palládiummal ötvözve pedig fehér aranyat.
  • ..tartós – Az arany ékszerek össze-mennyisége, pénzérmék és õsi kultúrákból származó tárgyi leletek bemutatása a világ múzeumaiban, egy bizonyíték a fém tartós szépségére vonatkozóan. Jóllehet, a színarany meglehetõsen puha, más fémekkel ötvözve rendkívül keménnyé válik. Ellenállóságának köszönhetõen, az elektronikai iparban is felhasználják, évente 10 billió elektromos érintkezõt készítenek belõle.
  • ..tiszta – Tisztasága következtében nem befolyásolja a levegõ, a hõ vagy a csapadék, és nem válik patinássá. E tulajdonságai folytán válhatott az aranyrúd ilyen értékes alapanyaggá.
  • ..kiválóan alakítható – Olyan könnyû megmunkálni, hogy egyetlen gramm aranyból majdnem 2 kilométer hosszú vékony szálat lehet húzni. Szinte bármilyen minta megvalósítható belõle.

Az arany ötvözetei
A legtöbb ember az arany hallatán egy finom, sárgás fényû fémre gondol elõször.     Valóban, ennek a fémnek a semmivel sem összehasonlítható arany árnyalata évszázadokon keresztül vonzerejének egy részét adta. Azonban az arany széles spektrumú színskálával rendelkezik. Az árnyalat aszerint változik, hogy az aranyat milyen fémekkel ötvözik. A fõbb árnyalatok a következõk:

  • Sárga arany – Az arany természetes árnyalatában. Az ékszerekben legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Az ékszerhez használt sárga aranyat általában rézzel és ezüsttel ötvözik, ami keményebbé teszi a fémet. Meleg ragyogása szinte minden öltözékhez jól megy, bármilyen bõrszínhez, és bármilyen drágakõvel mutatós. Hogy mennyire sárga,  függ az aranytartalmától. Általában a 14 Karátos arany világosabb sárgább színû, a 18 Karátos mélyebb árnyalatú.
  • Fehér arany – A fehér arany az utóbbi években nagyon divatos lett, mint hogy sok vásárló választja a hûvös fehér külsõt a klasszikus sárga arannyal szemben. A sárga arany ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér, csupán más ötvözõ anyagokkal van keverve a fehér szín elérése érdekében. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet (Magyarországon azonban csak nikkelt, mert a palládiumot a magyar fémjelzési rendelet nem engedélyezi), cinket és rezet adnak hozzá. Létezik egy galvanizáló eljárás, az ún. ródiumozás, amivel idõnként be szokták vonni egy vékony rétegben a fémet, hogy még gyönyörûbb, világosabb fehér színt kapjanak. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény és kopásálló réteget képez a fémen, és foglalat esetében ragyogó fehér fényével a legoptimálisabban veri vissza a belefoglalt gyémánt színét.
  • Vörös arany – Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany, ami lágy hatást kölcsönöz a bõrnek
  • Zöld arany – Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek.


Ha valaki szeretné megõrizni a sárga arany klasszikus megjelenését, de ugyanakkor kicsit modernebb változatra vágyik, jó megoldást kínál erre a kétszínû ötvözetbõl készített gyûrû, aminél fehér és sárga arany ötvözet keveredik ugyanazon a darabon belül.
Egy még eredetibb megjelenés érdekében néhányan három színû arany ötvözetet választanak, leggyakrabban sárga, vörös és zöld arany kombinációjából. Szép példa erre a Cartier cég által megalkotott 'Trinity' gyûrû.

 
 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36