Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
borostyán
Zöld
Citromsárga
Sötét Narancs
Világos Narancs
Jelenleg nincs olyan rendelhető ékszerünk, amelyben borostyán található.
A borostyán, a fának a megkövesedett gyantája, több millió éves, egyfajta időkapszula, ami az élet korábbi történelmének emlékeit hordozza magában.
Sokféle mitológia övezi a borostyán eredetét. Ovidius írja, hogy amikor Phaethon, Helios napisten fia meggyőzte apját, hogy engedje neki a naphintót vezetni az égen át, túl közel vándorolt a Földhöz, perzselve azt. Zeusz, hogy megmentse a Földet, lesújtott Phaethon-ra egy villámcsapással, aki meghalt, alámerülve az égben. Édesanyja és nővére szomorúságukban fává változtak, de tovább gyászolták őt – a könnyeik, amiket felszárított a Nap, a borostyánok.
Az ókori görögök 'elektron'-nak nevezték, és úgy, hogy 'Nap-készítette', talán a története miatt, vagy talán azért, mert ha megdörzsölik egy ronggyal, elektromos töltésűvé válik, és magához vonz kis részecskéket.

Homérosz a borostyán ékszert – borostyán gyöngy fülbevalót és nyakláncot – fejedelmi ajándékként említ az Odüsszeuszban.
Egy másik ókori író, Nicias szerint a borostyán a lenyugvó Nap nektárja volt, ami megdermedt a tengerben és összegyűlt a parton.
Néró császár nagy szakértője volt a borostyánnak. Plinius római történész szerint az ő idejében egy borostyán szobrocska értéke, bármilyen kicsi is volt, meghaladta egy egészséges rabszolga árát.

A gyanta, a csodálatos konzervált növényi szerkezeteken felül, tartalmazhat még számos bogár-, pók-, béka, héjas állatok maradványait, és egyéb kis organizmusokat, amik akkor kerültek bele, amikor az anyag még folyékony volt. Legtöbb esetben a szerves váz eltűnt, csupán egy üreget hagyva maga után, amiben feltehetőleg kitin nyomok találhatók. Esetenként szőr és toll is akad a zárványokba rejtve.
 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36