Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
kvarc
Rózsaszín
Zöld
Barna
Barna
Fehér
Fehér
Jelenleg nincs olyan rendelhető ékszerünk, amelyben kvarc található.
Ha belenézel egy kristálygömbbe, egy sokoldalú drágakövet fogsz látni, a világ egy legnépszerűbb kövét. A gyönyörű kvarcból régen kristálygömböket és tálakat készítettek, manapság gyakrabban látjuk arany ékszerbe foglalva.

A kvarcok családjába tartozik többek között az ametiszt, a citrin, az ametrin, a rózsakvarc, az ónix, achát, krizopráz, a rutil kvarc és egyéb variációjuk.

Rózsakvarc

A kvarc halvány rózsaszínű színe, ami az átlátszótól az áttetszőig terjedhet, rózsakvarcként ismert. Ez a szín egy nagyon halovány, és finom púderes rózsaszín. Az átlátszó rózsakvarc nagyon ritka, és általában annyira halvány, hogy nem nagyon látszik a színe, csak nagyobb darabokon. Az áttetsző rózsakvarc könnyebben beszerezhető, leginkább gyöngy alakban, cabochon csiszolásban, vésett formában fordul elő.

Füstkvarc

A füstkvarc egy átlátszó, barna kvarc, amit időnként szokatlan formákra csiszolnak. A kvarcnak ennek a típusát időnként 'füsttopáznak' is nevezték, de ez a kifejezés helytelen és félrevezető.

Tigrisszem

A Tigrisszem kvarc barna vasat tartalmaz, aminek aranysárga színét köszönheti. Cabochon csiszolásban macskaszem-hatást mutat - a felületén képződött fénysáv a macska résszerű pupillájára emlékeztet.

Hegyikristály

A hegyikristály a kvarc csoport átlátszó, színtelen változata. Régen az emberek úgy hitték, hogy a hegyikristály örökre megfagyott jég: valójában a görög 'crystallos' szó jeget jelent. Jóllehet, a színtelen kvarc relatíve gyakori, a nagyobb zárványmentes példányok nem azok, ezért van, hogy manapság a kristálygömböket üvegből készítik, nem kvarcból.
A színtelen kvarc kristályok közkedveltek lettek az ékszeriparban, köszönhetően a hatalmukról szóló legendáknak. Sokan úgy tartják, hogy a kvarc kristályok viselése jótékony hatással van az egészségükre és szellemi jólétükre.

Rutil kvarc és turmalin kvarc

Míg az átlátszó kvarcok legtöbb változata akkor a legértékesebb, ha nincs bennük zárvány, némelyikük éppen attól az, ha van bennük! Ezek közül a legismertebb a rutil kvarc. A rutil kvarc tulajdonképpen egy átlátszó hegyikristály, arany színű rutil tűkkel a belsejében.

A zárványokat időnként 'Vénusz hajának' nevezik. A kevéssé ismert variációt turmalin kvarcnak nevezik, amiben az arany rutilok helyett fekete vagy sötétzöld turmalin kristályok vannak.

Kalcedon

A kvarcnak az a formája, ami nem egyetlen kristályból, hanem számos finom mikrokristályokból áll. A kalcedon családjába tartozik többek között a csíkos achát, a vörös pöttyös vérkő, az időnként egy tájkép festményre emlékeztető jáspis.

Egy másik típus a fekete ónix, a karneol, amely nevét színe alapján valószínűleg a cseresznyéről kapta, a világos, almazöld, áttetsző krizoprász a kalcedon csoport legértékesebb köve.
 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36