Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
iolit
Kék
Lila
Jelenleg nincs olyan rendelhető ékszerünk, amelyben iolit található.
Amikor Leif Eriksson és más legendás viking felfedezők messzire merészkedtek az Atlanti óceánon, messze a partoktól, amik segíthettek volna nekik a helyzetüket meghatározásában, volt egy titkos fegyverük, egy drágakő: az iolit. A kő vékony darabkáit polárszűrőként használták. Ha keresztülnéztek egy iolit lencsén, képesek voltak meghatározni a Nap pontos pozícióját, és így biztonságosan elnavigálni hajójukat az Újvilágba és vissza.

Az iolit eme tulajdonsága, ami ilyen értékes volt a vikingek számára, az a kő extrém pleokroizmusa (többszínűsége): azaz a drágakő különböző irányokból másféle színt mutat. Egy köbös csiszolású iolit többé-kevésbé ibolyakék színűnek látszik, majdnem, mint a zafír, egyik oldalról, a másikról tiszta, mint a víz, a teteje felől pedig méz sárga.

Az iolit neve a görög 'ion' szóból ered, ami ibolyát jelent. Ha megfelelően van csiszolva, általában liláskék színe van, egy enyhe lágysággal a színében, ami igen vonzóvá teszi. Az iolit viszonylag kemény drágakő, de óvni kell a fizikai behatásoktól.
 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36