Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
gyémánt
Barna
Fekete
Kék
Fehér
Rózsaszín
Citromsárga
Piros
Világos Narancs
Sötét Narancs
Zöld


"A lányok legjobb barátja"

A gyémánt a legkeményebb ásvány a Földön. A Mohs-skálán 10-es keménységet ér el, tehát csak egy gyémánt képes megkarcolni egy másik gyémántot.
Rendszerint minél fehérebb a kõ, annál nagyobb az értéke. Még egy csekély sárga vagy barna színárnyalat is negatívan befolyásolhatja a kõ értékét.

A gyémánt értékét az úgynevezett "4 C" alapján értékelik. Ez a 4 C angolul a cut (csiszolás), color (szín), clarity (tisztaság) és carat weight (súly, karátban).

Csiszolás

A gyémánt, anyagszerkezetébõl adódóan csak fazetták kialakításával munkálható meg.
A leggyakoribb csiszolási formák: (kerek) briliáns, smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), körte, és szív alak. Emellett úgynevezett "fantázia" csiszolások is léteznek, általában gyengébb minõségû gyémántok vagy különleges sajátosságok miatt alakítanak ki ilyeneket. A legkedveltebb forma a briliáns csiszolás, ez a legkedvezõbb a kõ tulajdonságait tekintve, mert a beérkezõ fénysugarak közel 100 %-át veri vissza.

Szín

Egy D-Z-ig terjedõ színskála-rendszer alapján határozzák meg a gyémánt színét: a D a legritkább, teljesen színtelen gyémántot jelzi. A kategóriák a következõk:

 • D - E (Pure White): A kõ tökéletesen fehér, a sárga legenyhébb árnyalata nélkül (más néven: Exeptional white vagy River)

 • F - G (Excellent White): A kõ fehér, a színe továbbra is "colourless" (más néven: Rare White vagy Top Wesselton)

 • H (White): A kõ fehér, de nem kivételesen tiszta színû (más néven: Wesselton)

 • I - J (Slightly Tinted White): A kõ a sárga árnyalatot enyhén mutathatja (más néven: commercial white vagy Top Crystal)

 • K - L (Tinted White): A kõ sárgás árnyalatú de sárga (arany) foglalásban elfogadható (más néven: Crystal,Top Cape)

 • M - N: (Yellowish): a kõ jól láthatóan nem fehér, hanem sárgás (más néven: Cape, Light Yellow)

 • O - Z: (Tinted Colour): a kõ sárga (más néven: Yellow)

Tisztaság

A gyémántokat az alábbi tisztasági kategóriákba sorolják:

 • IF (internally flawless): A kõ tökéletesen tisztának látszik tízszeres nagyításban.

 • VVSI (very very small inclusion): Nagyon-nagyon kis méretû zárványok. Gyakorlott szakember számára is nehéz szennyezõdést találni a kõben, azok is csak fehér színûek lehetnek.

 • VSI (very small inclusion): A zárványok könnyebben megtalálhatók, de itt is csak fehér színûek lehetnek a kõ belsejében, sötét zárványok csak a kõ széleinél fordulhatnak elõ.

 • SI (small inclusion): Tízszeres nagyításban már könnyedén észrevehetõ szennyezõdések, de szabad szemmel még nem láthatók.

 • P1 (piqué): Tízszeres nagyítás alatt azonnal észrevehetõ szennyezõdések, de a hibák szabad szemmel nézve a kõ optikai tulajdonságait még nagyban nem befolyásolják.

 • P2: Már szabad szemmel is jól látható zárványok, a kõ optikai tulajdonságai észrevehetõen romlanak. 0

 • P3: Szabad szemmel is jól látható zárványok, a kõ optikai tulajdonságai nagyon megromlanak.

Súly

A karát a drágakövek tömegének megadására használt mértékegység. 1 karát = 0,2g.

Jóllehet, a gyémánt a legkeményebb anyag a Földön, mégis, ha nem vigyáznak rájuk, megsérülhetnek. Mivel egy másik gyémánt képes rá, hogy megkarcolja a másikat, fontos, hogy a gyémánt ékszereinket gondosan becsomagolva, és egymástól elkülönítve tároljuk. Fontos az is, hogy gyémánt ékszert ne viseljünk nehéz fizikai munka alatt.

 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36