Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
rubin
Piros
A Bibliában és a régi szanszkrit írásokban az összes drágakõ közül a legértékesebbnek tartották. A rubinok császárokat és királyokat díszítettek, és gazdag, tüzes színárnyalataikkal számtalan legendák és mítoszok ihletõi voltak.
Évszázadokon keresztül a romantikát és a szenvedélyt szimbolizálták, de a vér színeként a bátorság kövének is tekintették; úgy tartják, hogy a harcosok rubinokat ültettek a bõrük alá, hogy bátorságot hozzon nekik a csatában, és legyõzhetetlenné tegyék õket.
A követ talizmánként is használták, hogy megóvja õket a veszélytõl, szerencsétlenségtõl, megfékezze a vérzést és egyéb betegségeket. Intenzív színét a kõ belsejében egy kiolthatatlan lángnak tulajdonították – vagy néhány legenda a Mars bolygó egy darabjának.
A rubin a korund piros változata, a zafír testvére. Mint ahogy a zafír, a rubin keménysége is 9-es a Mohs skálán, amivel a gyémánt után a második legkeményebb anyagnak számít.
A legértékeseb kövek Burmából származnak, de bányásszák egész Dél-kelet Ázsia területén. Színük bíborban játszótól a kékes-piroson át a narancsos-pirosig is terjedhet. Mint a zafír, a rubinnak is létezik olyan verziója, amelyet domborúra csiszolva hatágú csillag alakzatot mutat.
 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36