Hári Ékszertervező és Készítő Műhely
kereső
kereső
drágakövek
drágakövek
ezotéria
ezotéria
cikkek
cikkek
kosár
kosár
kedvencek
kedvencek
rólunk
rólunk
 
  Eljegyzési gyűrűk Eljegyzési gyűrűk Karikagyűrűk Karikagyűrűk Gyűrűk Gyűrűk Nyakékek Nyakékek Karkötők Karkötők Fülbevalók Fülbevalók Órák Órák Kiegészítők Kiegészítők Raktáron Raktáron  
 
 
 
topáz
Világos Narancs
Színjátszó
Fehér
Citromsárga
Kék
Barna
Piros
Rózsaszín
A topázról azt tartották, hogy elûzi a szomorúságot és a rémálmokat, és távol tartja viselõjét a méregtõl, és megvédi a hirtelen haláltól. A legenda szerint a férfiakat jóképûvé, intelligenssé és terméketlenné, a nõket pedig termékennyé és boldoggá teszi.
Az egyiptomiak úgy hitték, hogy a drágakövet a hatalmas Re napisten festette be arany ragyogással, ami megvédi a viselõt a bajtól. Mindeközben a rómaiak a topázt Jupiterrel, a nap istenével azonosították.
A topáz neve a görög „topazos” szóból ered, ami „ragyogás”-t jelent, ami a „tûz”-re is utal.
Jóllehet, a topázt általában aranyló sárga árnyalattal azonosítják, de éppúgy elõfordul színtelenben is, mint narancsos-sárgában, méz-barnában, világoszöldben, kékben és rózsaszínben. A birodalmi árnyalatok (sherry piros, sötét rózsaszín vagy pirosas-narancs) a legritkábbak, és ennél fogva a legértékesebbek is. A”birodalmi” elnevezés a rózsaszín topáz oroszországi felfedezését követõen alakult ki a XIX. században. A hõn áhított drágakõ birtoklása a cári családra korlátozódott, és azokra, akik királyi ajándékként kapták azt.
 
 
 
  web: ekszervilag.hu email: üzlet: +36 1 212 57 26 mobil: +36 70 317 68 36